diumenge, 17 d’octubre del 2010

Nefertiti, la més bella

Font:  Viquipèdia.    http://ca.wikipedia.org/wiki

Nefertiti va ser reina d'Egipte pel seu matrimoni amb el faraó Akhenaton (Amenofis IV). El seu nom vol dir "Bonica és la bellesa d'Amon" i per un temps probablement es va dir Neferneferuaton (Bonica és la bellesa d'Aton).
De la reina han quedat nombroses representacions amb el seu espòs i filles (una novetat ja que abans no es representava la vida familiar del faraó), i algunes sola. Com el famós bust avui al Museu de Berlín.
Algunes teories suposen que a la mort del seu espòs va assolir el tron amb el nom de Semenkhare, però això no s'ha pogut demostrar.
Se la suposa filla d'Ay, germà de la reina Tiy. Es va casar amb Akhenaton probablement en iniciar el regnat i va tenir amb ell sis filles.

Nefertiti va acompanyar el seu marit a la nova capital Akhetaton i alguns fins i tot suposen que fou la instigadora dels canvis socials, religiosos, econòmics i culturals que aquest va deslligar en substituir el politeisme tradicional egipci per un culte de tendència monoteista al déu solar Aton; però altres la veuen com la reina que intentava salvar allò que Akhenaton estava destruïnt. El grau amb el que va compartir el poder amb el seu marit varia segons les opinions de cada historiador; a les representacions apareix sovint en condicions d'igualtat i fins i tot a alguna estela apareix amb la falsa barba i la doble corona i dos cartutxos reials.
Poc se sap de Nefertiti, llevat que degué ser una dona d'extraordinària bellesa, si es jutja per les referències escrites (fins i tot el seu nom) i pels retrats realitzats amb el realisme propi de l'art d'aquell període excepcional (sobretot el bust policromat del Museu de Berlín).
Súbitament la reina desapareix al 14è any del regnat d'Akhenaton. Les hipòtesis són molt variades, des que va esdevenir Semenkhare com a coregent, fins a una mort natural o violenta. Manca, però, les dades per definir la situació en algun sentit. La seva desaparició coincideix amb l'ascens de l'esposa Merytaton i l'aparició de Semenkhare com a coregent. La seva filla Ankhesenpaaton es va casar amb Tutankhamon, fill d'Akhenaton probablement amb la seva dona secundària Kiya.
La seva mòmia no s'ha trobat. La tomba havia estat saquejada i l'època de la momificació sembla ser de la dinastia XVIII, i la posició del cos indicaria reialesa. El 12 de juny del 2003 Zahi Hawass, director del Consell Egipci d'Antiguitats, va alertar de la manca de proves i va rebutjar la identificació.




Bust policromat del Museu de Berlín

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada